Forskare

Micheline van Riemsdijk


Senior Lecturer/ Universitetslektor
Department of Human Geography/ Kulturgeografiska institutionen
Uppsala University/ Uppsala universitet
Email: micheline.vanriemsdijk@kultgeog.uu.se
Google Scholar | Researchgate.net

Micheline van Riemsdijk är docent i kulturgeografi vid Uppsala universitet och Adjunct Associate Professor i geografi vid University of Tennessee-Knoxville. Hon leder ett treårigt forskningsprojekt om social integration av högkvalificerade flyktingar i Sverige, finansierat av Vetenskapsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte 2019-012200). Van Riemsdijks forskning fokuserar på högkvalificerad arbetskraftsmigration och migrationspolitik. Hon har doktorsexamen i human geography från University of Colorado och M.A.-examen i skandinaviska språk och litteratur från University of Minnesota. Hon är huvudredaktör för Rethinking International Skilled Migration (redigerad med Qingfang Wang, Routledge 2017) https://www.routledge.com/Rethinking-International-Skilled-Migration/van-Riemsdijk-Wang/p/book/9781138918726
Hon har också redigerat en special issue med Marion Panizzon om flernivåstyrning av migration för Journal of Ethnic and Migration Studies (2018) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1369183X.2018.1441600
Hon är nu huvudredaktör för en specialutgåva om arbetsplatsintegration av högutbildade flyktingar i Sverige, Tyskland och Nederländerna (som kommer att publiceras i International Migration, med Linn Axelsson), samt en redigerad volym om nya aktörer och arkitekturer i global migrationspolitik (för Third World Quarterly med Marianne M. Marchand och Volker H. Heins).

ioanna blasko


PhD Student/ Doktorand
Department of Human Geography/ Kulturgeografiska institutionen
Uppsala University/ Uppsala universitet
Email: ioanna.blasko@kultgeog.uu.se

Ioanna Blasko är doktorand i kulturgeografi vid Uppsala universitet sedan februari 2020. Hon forskar på ett treårigt forskningsprojekt om social integration av högkvalificerade flyktingar i Sverige lett av docent Micheline van Riemsdijk som är finansierat av Vetenskapsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte 2019-012200).

Hon har masterexamina i moderna språk från University of St. Andrews och från Uppsala universitet. Hennes masteruppsats fokuserade på genus (re)konstruktioner och jämställdhet i tyska medier. Hon har även studerat kulturgeografi, samhällsvetenskap, humaniora och språk vid Uppsala Universitet, University of Western Australia, University of St. Andrews, Bonns universitet och St. Petersburgs statliga universitet. Blasko har även jobbat inom forskningsprojekt i sociologi, lingvistik, utvecklingspsykologi och rättspsykologi om bland annat rasifiering, intervju- och kodningstekniker. Hennes forskningsintressen inkluderar bl.a. migration, integration, agentskap, sociala nätverk, genus och diskriminering.

CLARA MUTIARASARI


Praktikant
Email: Claracitra.Mutiarasari.8923@student.uu.se

Clara Citra Mutiarasari är en masterstudent i masterprogrammet i Euroculture som hålls vid teologiska institutionen vid Uppsala Universitet och humanistiska fakulteten vid Groningen Universitet. Hon är forskningspraktikant i det FORTE-finansierade projektet ”Social integration av högkvalificerade flyktingar i Sverige”. Hon har en kandidatexamen i tyska från University of Indonesia och kommer ursprungligen från Indonesien. Hennes intresse för Europa och migration uppstod efter att ha arbetat som projektansvarig och rådgivare i det EU-finansierade projektet ”Pre-Integration in the Region of Southeast Asia” vid Goethe-institutet i Jakarta. Efter fyra års erfarenhet av att ha arbetat i kultursektorn beslutade hon sig för att återvända till universitetet för att förbättra sina forskningskunskaper. Hennes forskningsintressen är arbetsmigration, integration, representation och kulturell identitet.

Senast uppdaterad: 2022-09-14